Ik kan zo ontzettend genieten van een kopje thee. Het tijdstip van de dag maakt me eigenlijk niets uit. Ik begin de dag met thee en eindig de dag met thee. Tussendoor drink ik ook thee. Ha. Ik ben daarom ook erg blij met de trend waarbij steeds meer thee rooms worden geopend. Begrijp me niet verkeerd. Ik vind koffie ook heerlijk, maar als ik moet kiezen, dan ga ik toch voor thee. Het is een veelzijdig drankje. Als jij altijd voor de standaard pickwick thee gaat en als je gek doet door voor een fruitsmaakje te kiezen, nou lees dan absoluut verder, want dan gaat er een wereld voor je open. Geniet van een kopje thee , dat is belangrijk. DIT MAG JE NIET MISSEN!
Geen troep in mijn thee alsjeblieft
Er bestaan een zestal varianten, namelijk
- zwarte of rode thee
- witte thee
- groene thee
- gele thee
- oolongs
- phu-ers
De thee die jij en ik in de supermarkt kunnen kopen is vaak geen thee. Voor de positieve effecten van thee moet je daarom naar een speciaalzaak die thee verkoopt gemaakt van theebladeren. Thee uit de supermarkt is vaak chemisch bewerkt en bevatten bestrijdingsmiddelen, waardoor je juist de gezonde voordelen misloopt van de thee. Je wilt toch geen bestrijdingsmiddelen binnenkrijgen met een kopje thee? Mijn advies koop altijd thee bij een speciaal winkel!
Phu-ers
Dit is een Chinese ‘vintage’ thee. Deze thee is nog zeer onbekend in Nederland. De kleur is donkerrood en heeft een aardeachtige smaak. Deze thee heeft het imago dat het vet verbrand. Daar word ik heel erg blij van! Phur-er is een thee met een rijke historie die wel 1700 jaar terug in de tijd gaat. Het produceren van deze thee is een ware kunst. De thee wordt in verschillende vormen geperst.
Zwarte thee
In Azië wordt zwarte thee, rode thee genoemd. Eigenlijk heel logisch, aangezien de thee rood kleurt. De naam zwarte thee verwijst naar de kleur van de theebladeren. Door fermentatie van de bladeren kleurt deze namelijk zwart.
Oolongs
Oolongs worden ook wel blauwe, blauwgroen of half groene theeën genoemd. Een Oolong thee kun je plaatsen tussen een zwarte en een groene thee in. Dit een pure thee, zonder enige toevoeging. Oolongs hebben een hele specifieke smaak en geurbeleving. Ze hebben een natuurlijke zoetheid zoals de zwarte theeën, maar zijn zo fris als een groene thee.
Groene thee
Deze variant is erg populair in Nederland. Groene thee wordt vaak gezien als gezonde thee. Groene thee is niet gefermenteerd. De bladeren worden kort verhit na het plukken en dan gedroogd. In groene thee zitten meer antioxidanten dan in zwarte thee en wordt daarom als gezonder beschouwd.
Tip: Drink groene thee in de zomer als het erg warm is. Deze thee helpt je lichaam afkoelen. Het is dus geen goed idee om groene thee te drinken in de winter. Kies dan liever voor een zwarte thee.
Witte thee
Witte thee is een kostbare variant en wordt gemaakt van de jonge knoppen van de theeplant. De knoppen worden gedroogd of licht gebrand en omwikkeld met papier. Daarna wordt het 2 dagen opgeslagen in houten kisten en nogmaals op lage temperatuur gebrand.
Witte thee bevat de meeste antioxidanten en zou op basis hiervan gezien kunnen worden als de meest gezonde thee. De smaak van witte thee is heel zacht en subtiel. Persoonlijk is witte thee mijn favoriete thee.
De gele thee is bijna niet verkrijgbaar in Nederland en daar ga ik dan ook niet op in.
Geniet van een kopje thee tijdens de HLA Winter Retraite
Tijdens de Healthy Life Academy winter retraite vertel ik jullie graag meer over thee en gaan we een tea tasting doen! Je krijg diepgaande informatie over de verschillende theeën, tips & tricks en we gaan ze allemaal proeven. Uiteraard krijg je gedurende vier dagen verse en bijzondere thee door ons geserveerd. Laat je verrassen door ons en we vertellen je er graag meer over. Geniet van een kopje thee, ik vertel waarom dat belangrijk is!