Het klinkt wat zweverig; in het hier en nu aanwezig zijn. Toch is het juist allesbehalve zweverig. Veel mensen zoals jij en ik hangen iedere dag uren in je hoofd. Je voert gesprekken, gebeurtenissen van vroeger spelen zich opnieuw af of je bent je aan het voorbereiden op iets wat misschien gaat gebeuren. Enorm vermoeiend allemaal als ik er zo eens over nadenk, tenminste als je bewust bent dat je dit doet. Het kan ook zomaar zijn dat je door het leven heen gaat zonder een idee te hebben dat je dit doet! Tijd dan om bewust te worden en te beginnen met het loslaten van je gedachten. Toch is je gedachten loslaten niet zo makkelijk als het klinkt. Mindfulness is een bewezen techniek. Ik ben zelf zes jaar geleden gestart met mediteren en mindfulness, inmiddels gaat het loslaten van gedachtes tijdens de sessies me steeds makkelijker af. Maar ik ben pas echt mindful op vakantie. Dan is alles nieuw, de omgeving, de mensen, de taal. Die twee weken per jaar lijken zo bijzonder te zijn. Dat zijn ze natuurlijk ook, maar juist omdat ik die vakantie mindful beleef. Als het me zou lukken om het hele jaar zo mindful te leven, wauw, dan zou ik gigantisch veel bijzondere momenten kunnen beschrijven en me waarschijnlijk veel minder druk maken!

bewezen techniek

Wat is Mindfulness nou eigenlijk?

 

Mindfulness is een manier om volledig bewust te zijn van de huidige ervaring. Vergelijk het met opmerkzaamheid of aandachtigheid.

Met mindfulness leer je om te stoppen met oordelen. Oordelen van jezelf en van anderen. Je kunt bijvoorbeeld verdriet hebben of boos zijn om dingen die gebeurd zijn in het verleden. Als je daar aan vast blijft houden verdwijnt de aandacht voor het moment, en voel je je ongelukkig.

 

Het is belangrijk om te leren dat problemen en emoties niet de hoofdrol mogen hebben in je leven. Alles wat je aandacht geeft groeit, geef dus aandacht aan de dingen die je gelukkig maken.

Mindfulness is ook een manier om van de automatische piloot af te stappen. Hoe vaak sta je echt stil bij de dingen die je doet? Of zit je juist enorm in je hoofd en legt je alles in een weegschaal? Ben je een piekeraar en laat je je constant meeslepen door je emoties en problemen?

Met mindfulness leer je om beter te ontspannen en intenser te leven. Het is ontzettend jammer als je jouw leven leeft op de automatische piloot en voortdurend onder (zelfopgelegde) spanning staat.

 

Waarom zou jij vandaag moeten starten met Mindfulness?

 

Eigenlijk zou iedereen of zelfs ieder bedrijf moeten investeren in Mindfulness. Ben je eenmaal bekend met deze bewezen techniek dan kan dit zoveel positiviteit in je leven betekenen. Het kan veel ellende, stress en ongelukkige momenten voorkomen.

 

Mindfulness is interessant voor jou als:

 

  * Je hebt het gevoel dat je geleefd wordt
  * Je probeert je staande te houden in een druk leven
  * Je voelt de behoefte aan meer rust, momenten om te genieten
  * Je hebt lichamelijke klachten door spanning of stress
  * Je moeite ondervind van moeilijke emoties en daar beter mee wil leren omgaan
  * Je wilt sneller weer energie hebben en minder moe zijn
  Misschien verlies je jezelf helemaal in je werk, wat eigenlijk niet helemaal is wat je wilt, daardoor ook nog eens energievretend is. Ondertussen bellen en appen je gezellige vriendinnen je steeds minder, want je zegt toch nee. Je bent zo moe en wilt thuis op de bank een beetje zappen of netflixen. Is dat herkenbaar? Dan is Mindfulness ook iets voor jou!

 

 

Mindfulness onderzoek

 

bewezen techniek

Het doen van onderzoek naar de effecten van mindfulness is in de afgelopen 10-15 jaar explosief geweest, zoals deze grafiek laat zien.

 

De resultaten geven aan dat mindfulness het volgende kan bieden:

 • Verbeterde lichamelijke gezondheid en welzijn
 • Minder stress en angst
 • Meer veerkracht
 • Betere conflictoplossing
 • Sterkere leiderschapsvaardigheden
 • Verbeterde communicatie
 • Verhoogde focus en concentratie
 • Verbeterde prestatie
 • Kan helpen tegen depressie en terugval voorkomen

 

(Bron: http://thrivinglife.eu/research-benefits/)

 

Hoe vaak moet je Mindfulness oefenen?

 

Mindfulness kun je benaderen als een sport. Wanneer je naar de sportschool gaat en je wilt grotere armspieren, dan zul je daar hard voor moeten werken. Je moet regelmatig naar de sportschool gaan en de oefeningen moeten doen om meer spiermassa te krijgen.

 

Bewezen techniek

Zo werkt het eigenlijk ook met mindfulness. Deze bewezen techniek moet je regelmatig oefenen om beter te worden en de techniek steeds beter te leren beheersen. Je traint als het ware je brein.

Tijdens de Healty Life Academy retraites gaan we dagelijks aan de slag met mindfulness. We trainen body & mind om beter met stress om te gaan.

 

bewezen techniek