Je weet al dat sporten goed is voor je lichamelijke gezondheid. Maar er is meer goed nieuws. In de afgelopen jaren heeft onderzoek ook aangetoond dat sporten en fysieke activiteit jouw geestelijke gezondheid positief kunnen beïnvloeden. Hier lees je hoe.

 

fysieke activiteitWil je een uitbarsting van geluk en ontspanning?

Doe mee aan een fysieke activiteit. Of je nu thuis aan het sporten bent, aan het sporten bent in een sportschool of een stevige wandeling wilt maken, fysieke activiteit veroorzaakt bepaalde stofjes in de hersenen waardoor je je gelukkiger en meer ontspannen voelt. Vooral teamsporten bieden een kans om te ontspannen en een plezierige uitdaging aan te gaan die je conditie verbetert. Ze bieden ook sociale voordelen doordat je contact kunt maken met teamgenoten en vrienden maakt in een recreatieve omgeving.

Regelmatige lichaamsbeweging helpt je belangrijkste mentale vaardigheden scherp te houden naarmate je ouder wordt. Dit gaat over kritisch denken, leren en goede inschattingen maken. Onderzoek heeft aangetoond dat het nuttig is om een ​​mix van aerobics en spierversterkende activiteiten te doen. Drie tot vijf keer per week deelnemen aan dit soort activiteiten gedurende ten minste 30 minuten kan zorgen voor mentale verbeteringen.

 

Geen negatieve gedachten hier

Wanneer je fysiek actief bent, wordt je afgeleid van je dagelijkse stressoren. Dit kan helpen voorkomen dat je blijft hangen in negatieve gedachten. Oefening vermindert de stresshormonen in jouw lichaam. Tegelijkertijd stimuleert het de productie van endorfines. Dit zijn natuurlijke stemming verbeteraars die stress en depressie op afstand houden. Endorfines kunnen zelfs na een zware training je meer ontspannen en optimistisch laten voelen. Deskundigen zijn het erover eens dat meer kwalitatief onderzoek nodig is om de relatie tussen sport en depressie te bepalen.

Sport en andere vormen van fysieke activiteit verbeteren de kwaliteit van de slaap. Ze doen dit door je sneller in slaap te laten vallen en je dieper te laten slapen. Beter slapen kan je mentale toestand de volgende dag verbeteren en je humeur verbeteren. Pas op dat je niet te laat gaat sporten. Ga je een paar uur voor het slapen gaan sporten dan kan je nog te energiek zijn om in slaap te vallen.

 

Fysieke activiteit

Individuele sporten, zoals hardlopen, fietsen en gewichtheffen, zijn allemaal bijzonder effectieve manieren om calorieën te verbranden en / of spieren op te bouwen. Door een gezond gewicht vast te houden verminder je de kans op het ontwikkelen van diabetes, hoge cholesterol en hypertensie.

De regelmatige oefening die bij het sporten horen, kunnen jouw zelfvertrouwen vergroten en zelfrespect verbeteren. Naarmate je kracht, vaardigheden en uithoudingsvermogen toenemen door het beoefenen van sport, zal je zelfbeeld ook verbeteren. Met de hernieuwde energie die afkomstig is van fysieke activiteit, heb je meer kans hebben om te slagen in taken in als buiten het sportveld.

 

Ga mee met onze winter retraite en leer meer over gezond sporten!